Η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με σκοπό την προώθηση δράσεων που θα επισημάνουν αφ’ ενός τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ΑμεΑ, και θα ευαισθητοποιήσουν αφ’ ετέρου το σύνολο της κοινωνίας σε θέματα σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Στο πλαίσιο της προώθησης της ένταξης και των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας οργανώνεται δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών με στόχο στον προβληματισμό σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης τους.

Κεντρικός καλεσμένος θα είναι ο κ. Γιώργος Λαζαρίδης, μέλος της Ελληνικής Εθνικής ομάδας τένις με αμαξίδιο, ο οποίος θα συνομιλήσει και θα παίξει τένις με τους μαθητές.

Τη δράση μπορούν να παρακολουθήσουν και όσοι γονείς επιθυμούν.

Ώρα έναρξης: 11.00 π. μ.

Χώρος: αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων και προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας (Βασιλέως Κωνσταντίνου και Φαρών)

Λίγα λόγια για το Γιώργο Λαζαρίζη

Ο Γιώργος Λαζαρίδης γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1973 στην Καλαμάτα.

Το 1991 αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας και στην συνέχεια φοίτησε στην Σ.Τ.Υ.Α. (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας).

Τον Ιανουάριο του 1993 και ενώ φοιτούσε στο δεύτερο έτος του συνέβη ένα τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε στο αναπηρικό αμαξίδιο.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν το έναυσμά του για να ασχοληθεί με το Τένις. Ο Ομοσπονδιακός προπονητής κ. Γιώργος Κόντος και ο εκπρόσωπος του Τένις με Αμαξίδιο στην Ελλάδα μέχρι το 2004, κ. Κώστας Βαζούρας επισκέφθηκαν την Καλαμάτα στα πλαίσια προπονητικής προετοιμασίας τους για τους Αγώνες. Η συνάντησή τους υπήρξε σταθμός και «άμεσο σημείο εκκίνησης» για την ενασχόλησή του με το άθλημα.

Τον Οκτώβρη του 2004 ξεκίνησε εντατικές προπονήσεις με προπονητή τον Παναγιώτη Καλογερόπουλο και από την Άνοιξη του 2005 με νέο προπονητή τον καθηγητή φυσικής αγωγής, με ειδικότητα το τένις, Ανδρέα Νίκα (μέχρι και σήμερα προπονητής του) συμμετείχε στο πρώτο του διεθνές τουρνουά τένις στο Sunderland στην Μεγάλη Βρετανία 23-26 Μαρτίου του 2005. Κορυφαία στιγμή ήταν η συμμετοχή του στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνο 2008.

Η προσπάθειά του αποκτά μεγαλύτερη σημασία μιας και πριν το ατύχημα έπαιζε μπάσκετ έτσι το να ασχοληθεί με το τένις είχε πολλές δυσκολίες, αλλά παράλληλα και πολλές προκλήσεις.

Έπρεπε να μάθει την τεχνική του τένις, ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά αγωνίσματα, την τεχνική του αγωνιστικού αμαξιδίου και παράλληλα να κάνει πρωταθλητισμό. Παρόλα αυτά έχει καταφέρει να πετύχει πολλά τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και ως ενεργός μέλος της εθνικής ομάδας τένις με αμαξίδιο.

Σε ατομικό επίπεδο έχει καταφέρει να αγωνιστεί σε πολλούς τελικούς και να φτάσει στην κατάκτηση της πρώτης θέσης. Όλες οι πρωτιές έχουν την σημασία τους, σημαντικότερη όμως η πρώτη θέση το 2012 σε τουρνουά στην Σμύρνη, Τουρκία για συναισθηματικούς λόγους μιας και η καταγωγή των παππούδων του είναι από την ΄΄Πόλη΄΄. Ενδεικτικά το 2013, 2 τελικούς, το 2014 σε 1, το 2015 σε 2 και το 2016 σε 4 τελικούς.

Στο διπλό έχει καταφέρει να αγωνιστεί σε πολλούς τελικούς και να φτάσει στην κατάκτηση της πρώτης θέσης. Ενδεικτικά τα τελευταία χρόνια, το 2013 σε 4 τελικούς, το 2014 σε 5, το 2015 σε 5  Και το 2016 σε 6.

Με την Εθνική ομάδα έχει αγωνιστεί σε 9 παγκόσμια πρωταθλήματα με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση της 2ης θέσης -ασημένιο μετάλλιο, το 2013 στην Αττάλεια.

Έχει αγωνιστεί επίσης σε 4 διοργανώσεις προκριματικών παγκόσμιου πρωταθλήματος, από το 2012 μέχρι σήμερα, κατακτώντας 3 πρώτες θέσεις- χρυσό μετάλλιο και μια Τρίτη θέση χάλκινο μετάλλιο..

Κορυφαία στιγμή η συμμετοχή του στην  Παραολυμπιάδα του Πεκίνο το 2008.

Στα βραβεία του ΠΣΑΤ, με την εθνική ομάδα βραβεύτηκαν το 2013 και 2014, κορυφαία ομάδα στα Άτομα με Αναπηρία.

Επισκέπτεται σχολεία και αθλητικούς συλλόγους έχοντας ως στόχο να μάθουν τα παιδιά για την αναπηρία, τις δυσκολίες τις καθημερινότητας, να έρθει κοντά στους μαθητές, να συζητήσουν, να παίξουν, να προβληματιστούν. Συμμετέχει σε κοινωνικές δράσεις και εκδηλώσεις.

Προσπαθεί Να ενθαρρύνει άτομα με αναπηρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ΑΣ ΄΄διαφοροζώ΄΄ για ΑμεΑ, με έδρα την Καλαμάτα, με στόχο να προσελκύσουν, να ενθαρρύνουν και να παροτρύνουν άτομα με αναπηρία να βγουν από το σπίτι και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, τα παραολυμπιακά αθλήματα, τα ολυμπιακά ιδεώδη και τις αξίες. 

Είναι διοργανωτής του διεθνούς τουρνουά τένις με αμαξίδιο Ancient Messene open, που διεξήχθη για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2016. Στόχος είναι το τουρνουά να καθιερωθεί και να μεγαλώσει σε όγκο συμμετεχόντων.

Επόμενος μεγάλος αγωνιστικός  Στόχος, να αγωνιστεί στην Παραολυμπιάδα στο Τόκυο το 2020 εκπροσωπώντας την Ελλάδα.