Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας, «Πλοηγήθηκαν με Ασφάλεια στο Διαδίκτυο».

Την Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 επισκέφθηκε το σχολείο μας η κ Μαρία Νικητοπούλου εκπαιδευτικός κλ ΠΕ 79.01, επιστημονικός συνεργάτης του Προγράμματος Αριάδνη, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Αθηνών και Πρεσβευτής Ασφαλούς Διαδικτύου, μεταδίδοντας το φετινό σύνθημά μας:
Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό.

Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από εσένα”

Τα παιδιά γνωρίζουν καλά τη χρήση του Διαδικτύου.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πάντα είναι οι κίνδυνοι και οι τρόποι να είναι ασφαλή.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς τον δικτυακό τόπο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, όλοι οι μαθητές του σχολείου μας ενημερώθηκαν για τα παρακάτω θέματα:

  • Δημιουργία – συντήρηση ασφαλών ιστοσελίδων
  • Χρήση εικόνων και βίντεο
  • Ασφαλής αναζήτηση εικόνων και πληροφοριών
  • Στο cyberbullying λέμε ΟΧΙ!
  • Πνευματική ιδιοκτησία
  • Υπεύθυνη online συμπεριφορά για παιδιά και νέους
  • Χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης

    Βλέπε: Βασικοί Κανόνες του Διαδικτύου

Oι βασικοί κανόνες του Διαδικτύου

1 Τα άτομα με τα οποία συνομιλείς στο Διαδίκτυο αλλά δε γνωρίζεις στο φυσικό κόσμο, είναι άγνωστοι. Μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι αυτοί που λένε ότι είναι.

2 Ποτέ μη φανερώνεις σε διαδικτυακούς φίλους ή σε ιστοσελίδες προσωπικά σου στοιχεία, όπως το πραγματικό σου όνομα, τον τόπο κατοικίας σου ή τα μέρη που συχνάζεις. Το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία των φίλων και της οικογένειάς σου.

3  Να φέρεσαι ευγενικά σε όλους στο διαδίκτυο, όπως κάνεις και στο φυσικό κόσμο.

4  Καλό είναι να μη δημοσιεύεις προσωπικές σου σκέψεις ή φωτογραφίες στο  Διαδίκτυο γιατί θα μπορέσουν να τις δουν όχι μόνο οι φίλοι σου αλλά και άγνωστοι. Σε κάθε περίπτωση, δεν δημοσιεύεις ποτέ φωτογραφίες  ή βίντεο άλλων, εάν δεν τους έχεις πρώτα ρωτήσει και δεν έχουν συμφωνήσει σε αυτό.

5  Εάν κάτι στο Διαδίκτυο σου φαίνεται ύποπτο ή πολύ καλό για να είναι αληθινό, μίλησε στους γονείς σου ή σε κάποιον που εμπιστεύεσαι.

Πάντα να διασταυρώνεις τις πληροφορίες στο Διαδίκτυο και με άλλες έγκυρες πηγές, όπως βιβλία, εφημερίδες, επιστημονικά περιοδικά, και να ρωτάς τους γονείς σου και τους δασκάλους σου γιατί δεν είναι όλοι όσοι γράφουν στο Διαδίκτυο ειδικοί επιστήμονες!

7  Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να συναντήσεις στο φυσικό κόσμο άτομα που γνωρίζεις μέσα από το Διαδίκτυο και όχι στην πραγματικότητα, καθώς αυτά τα άτομα παραμένουν άγνωστοι.

Πάντα να σερφάρεις σε ιστοσελίδες που είναι κατάλληλες για την ηλικία σου, έτσι ώστε να μπορείς να διασκεδάζεις χωρίς να βρεθείς ποτέ προ δυσάρεστων εκπλήξεων! Τη στιγμή που οι ίδιες οι ιστοσελίδες σου λένε ότι δεν προορίζονται για σένα, κάποιο λόγο θα έχουν!

9  Πάντα να κρατάς τους κωδικούς σου στο Διαδίκτυο κρυφούς, μόνον οι γονείς σου μπορούν να τους γνωρίζουν, κανείς άλλος. Ακόμα και οι καλύτεροί σου φίλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς σου και να πλοηγηθούν στο Διαδίκτυο με τη δική σου ταυτότητα.

10  Όταν μπαίνεις στο διαδίκτυο από ξένο υπολογιστή, είναι καλό να μη μπαίνεις σε ιστοσελίδες που χρειάζονται κωδικού σου γατί ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος /ή ότι δεν θα κλαπούν.

11  Να χρησιμοποιείς πάντα δύσκολους κωδικούς που αποτελούνται τουλάχιστον από 8 χαρακτήρες : γράμματα, αριθμούς  και σύμβολα.  Άλλαζε τους κωδικούς σου τακτικά!

12 Ο κωδικός σου είναι σαν την οδοντόβουρτσά σου.                       

Τον επιλέγεις προσεκτικά, δεν τον δίνεις σε κανέναν και τον αλλάζεις συχνά!!!

Τις παραπάνω πληροφορίες τις πήραμε από το βιβλίο:  «Η ΦΑΡΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ», 

 

 Επομένως, η ενημέρωση επικεντρώθηκε σε ένα μοντέλο ενσωμάτωσης της ασφαλούς πλοήγησης, εφοδιάζοντας τα παιδιά με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο με ασφάλεια και υπευθυνότητα.

    Σας θυμίζουμε την πρωτότυπη τηλεοπτική εκστρατεία: "Το Παντοπωλείο"

Με αφορμή την ενημέρωση για το Ασφαλές Διαδίκτυο, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας, έμαθαν επίσης ότι: Το διαδίκτυο δεν είναι μπαμπούλας, αλλά απλά τυχαίνει να είμαστε λιγότερο εξοικειωμένοι για το πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από τα όσα αρνητικά και επικίνδυνα κυκλοφορούν μέσα σε αυτό.

Το σχολείο πάντα μεριμνά για τη σωστή ενημέρωση των μαθητών και το σωστό τρόπο χρήσης των κοινωνικών δικτύων-με ασφάλεια και με σεβασμό στους κανόνες.